28 Şubat 2017 Salı

Himalaya Tavşanı

                     HİMALAYA            TAVŞANI

Himalaya Tavşanı, dünyanın en büyük ve en yüksek sıradağları olan Himalaya Dağı'nda yaşayan bu tavşanlar modifikasyon özellikleri ile öne çıkmaktadır. Himalaya tavşanı, tüylerinin üzerlerine buz parçası koyulduğunda siyah tüylerini çıkartma özelliğine sahip hayvan türlerindendir. Fizyolojik özelliklerinden bahsedecek olursak; gözleri iri, arka bacakları ön bacaklarından daha uzundur. Kuyruğu kısa ve kulak ve bıyıkları da uzundur. Otçul memeliler arasında yer alan tavşanlar, yabani veya evcil olarak yaşamlarını sürdürürler. Ömrü 5 ile 12 yıl arasında değişmektedir. Adi tavşan(Lepus europaeus), Ada tavşanı (Cuniculus orcytologus), Kar Tavşanı(Lepus timidus) da Himalaya tavşanlarının türleri arasında yer almaktadır. 
Enzimlerin çalışma faaliyetlerinin belirlediği bu yapı Himayala tavşanlarının sıcaklık değişimi sonucu gerçekleşmektedir. Sıcaklık algılama yapıları enzimlerin değişik hallere girmelerine neden olmaktadır.
İnsan ve diğer canlı türlerinde vücutta bulunan enzimler hayatsal faaliyetlerin sürdürülebilmesi için yapılanmış kimyasallardır. Uygun sıcaklık altında çalışma prensibi bulunan her enzimin kendine göre bir çalışma prensibi bulunmaktadır. Değişen sıcaklık etkileşimiyle enzimler bazen fizyolojik olarak bazen de vücutta kimyasal olarak değişimlere neden olmaktadırHimalaya tavşanlarının da bembeyaz tüylerinin üzerlerinde siyah tüylerin çıkma sebebi böyle gerçekleşmektedir.

Genel olarak sıcak ortamlarda yaşayan Himalaya tavşanları genel olarak tüyleri bembeyazdır. Herhangi küçük bir buz parçası bu tavşanların tüyleri üzerlerinde uygulanırsa o beyaz tüylerin arasından siyah tüyler çıkabilmektedir. Himalaya tavşanları, enzimlerin sıcaklığa göre kimyasal değişim gösterdiği hayvan türlerine örnek olarak rahatlıkla gösterilebilmektedir.
Normal şartlarda bir enzimin çalışma sıcaklığı 34-37 derece arasında değişim göstermektedir. Bu sıcaklık altına düşüldüğü zaman enzimler çalışma faaliyetlerini durdurabilmektedirler. Himalaya tavşanlarını diğerlerinden ayıran en önemli özellikleri ise, vücutlarında bulunan enzimlerin her sıcaklıkta etkileşime girerek değişim gösterebilmeleridir. Her sıcaklık ortamına alışık olan bünyeleri bulundukları ortama göre tüylerinde renk değişimi gösterebilmektedir. Örneğin; daha sıcak bölgelerde yaşayan Himalaya tavşanlarının tüyleri daha beyazken, soğuk bölgelerde yaşayan tavşanların tüy renkleri daha koyu hatta siyah renkte olabilmektedir. Sıcak bölgelerde yaşayan herhangi bir Himalaya Tavşanı'nın tüyleri üzerine buz koyulduğunda da o anki etkileşime göre tüylerinde kararma görülebilecektir.

7 Şubat 2017 Salı

angora tavşanı

                                                    ANGORA                 TAVŞANI


Angora tavşanı, yumuşak ve uzun tüylere sahip olan bir tavşan türüdür. Ankara tavşanı olarak ta bilinir. Bu canlıların kökeni Ankara ilimizdir. Buradan tüm dünyaya yayılmışlardır. Anadolu'da 1700'lü yıllarda nesli tükense de, daha sonradan yeniden ülkemize getirilmiştir. Yününden faydalandığı için, birçok ülkede Satin, Dev, Fransız, İngiliz gibi farklı varyeteleri üretilmiştir. Bu tavşan türünün yetiştirilmesinin amacı yün elde etmektir. Koyun yününe göre ısıtma özelliği iki kat fazla değerli olan bir yündür.Tavşanların beslenmesi, yünlerinin kırkılacak zamana gelene kadar korunması için özel alanlara ihtiyaç duyulmaktadır.
Angora tavşanının ırk özellikleri nedir?
Bu tavşanların başı yuvarlak ve orta boyda, boynu kısadır. Kulaklarının ucunda püskülü olup, iki yana açık ve diktir. İç yüzeyleri ince, seyrek ve kısa tüylerle kaplıdır. Dış yüzleri ise, ipeksi yapıda, ince ve uzun tüylerle kaplıdır. Beyaz tavşanların gözleri kırmızıdır. Bunun nedeni vücutlarında renk veren pigmentler olmadığından, yani albino olduklarındandır. Uzun tüylerle kaplı ayakları, ince ve uzundur. Kemikleri ince olmasına rağmen, sağlam yapıdadır. Yaklaşık olarak canlı 3,5-4 kg gelirler. Ergenlik döneminde dişiler erkeklerden daha ağır olurlar. 3-4 aylık oldukları zaman cinsel olgunluğa ulaşırlar. Ancak çiftleşme için 7-8 aylık olmaları uygundur. Dişiler bir batında 5-6 tane yavru doğururlar. Fakat sütten kesildikleri 6 hafta içinde, ortalama üç yavru hayatta kalabilir.
Angora tavşanı verim özellikleri nedir?

Yünleri değerli olan tavşanlar, özellikle iş gücü açısından zayıf olan ülkelerde daha fazla üretilir. Bu tavşanlardan ortalama olarak 4 yıl yün alınabilir. Farklı tipleri olmasına rağmen, en fazla albino beyaz Ankara tavşanı tercih edilir. 12 değişik renkte Angora tavşanı bulunmaktadır. Yemiş olduğu yemleri kolayca ete çevirebildiklerinden, beslenmelerinde sorun yaşanmaz. Yediği 2,5-3 kg yemi, 1 kg ete çevirebilirler. Başka canlılarda bu oran daha yüksektir. İyi kalite olan tüyler etol, şapka, manto gibi giysilerin yapımında, daha düşük kaliteye sahip olan tüyler ise, oyuncak, terlik yapımında kullanılırken, yünü alınış olan derilerde yem ve yapıştırıcı elde etmekte kullanılır. Tavşanların ilk kırkımı 2 aylık olduklarında yapılır. 3 ayda bir kırkılarak, yılda bir tavşandan 800-900 gram Angora yün elde edilir. Yün veriminin yaş, cinsiyet, mevsim, gebelik, canlı ağırlık gibi çevresel etkenlerden dolayı farklı olduğunu belirtmek gerekir.

31 Ocak 2017 Salı

yavru tavşan bakımı

Yavru tavşan bakımı; hakkında bilmeniz gereken ilk şey karton kuta değil, yeterli büyüklükte bir kafesin içerisinde bakımı sağlanmalıdır. Kutuda beslenmesi ve bakımı sağlanılan yavru tavşanların ayakları sürekli olarak ıslak kalacağı için bitlenme ve hastalıklar görülebilinir. Kutu da bakımı sağlanan Yavru tavşanı sürekli yıkasanız dahi ayaklarından çıkmayacak o idrar kokusu evinizin kokusunu değiştirecektir. Hatta kutu da beslenmeye devam ederse, eve vermiş olduğu kokular çeşitli haşaratları kendilerine çekeceklerdir. Durum böyle olunca tavşan sizden kaçak ve kucağınıza almanıza izin vermeyecektir. Öncelikle etrafa vermiş oldukları kokulardan kendileri rahatsız olacaktır ve sizden uzak duracaktır.
Yavru tavşanın ilk bakımı anne tavşanın eşsiz sütü ile karşılanmalıdır. Nasıl anne sütü bebekler için önemli ise yavru tavşanın ilk gelişimi açısından anne tavşanın sütü önemlidir. Yeni doğum yapmış anne bir tavşanın bebeği dünyaya tüysüz şekilde gelir. Bu durumda tavşan sahibine önemli bir sorumluluk düşmektedir. Yavru tavşanın onu koruyacak tüyleri olmadığı için üşümemesi ve hastalanmaması için onun ısısını koruyabileceği bir alanda tutulması gerekir. Yavru Tavşanın bakımı sağlanırken ona fazla ellemeye ve yakının da durmamaya önem verin. Eğer anne tavşan onu sevdiğinizi ve okşadığınızı fark ederse ve sizin kokunuzun ona geçtiğini hissederse yavru tavşanı ret edecektir.
Yavru tavşanlar belirli bir büyüklüğe gelinceye dek Eğer sürekli yavru tavşanınıza yeşillikler verirseniz ishal olmasına neden olursunuz. İshale yakalanmış yavru bir tavşanın da yaşama şansı yok denecek kadar azdır. Eğer anne tavşan yavrusunun yakınında değil ve ona sütünden veremiyorsa, çeşitli vitamin ve mineral kaynaklı mamalar ile besleyebilirsiniz. yeşil yapraklı sebzeler ile beslemeyinyavru tavşan bakımı ile ilgili görsel sonucuyavru tavşan bakımı ile ilgili görsel sonucuhttp://tavsan.gen.tr/yavru-tavsan-bakimi.html

28 Ocak 2017 Cumartesi

arap tavşanı

ARAP TAVŞANI

Kırtavşanıadatavşanıyerköpeği veya daha çok bilinen adıyla araptavşanı(Allactaga williamsiOrta Anadolu Bölgesi ve Batı Anadolu Bölgesi ovalarıyla Doğu Anadolu'nun yayla ve steplerinde görülür. Türkiye'de yaşayan diğer türlerinden A. elater genellikle Iğdır-Kars dolaylarında, A. euphratica Şanlıurfacivarında yayılım göstermektedir. Çok fazla bilinen ve rastlanılan bir tür değildir.
Bitki örtüsü bozulmamış, seyrek otlu, zemini sert, 350 ila 2 bin 600 metre yüksekliğe kadarki doğal alanlarda yaşar.
Gececil bir kemirgen türüdür. Kanguru gibi zıplayarak yol alır. Yaşadığı yerlerde kalabalık koloniler kurar. Herhangi bir tehlike ile karşılaştığında hızlı manevralarla yuvasına girip yuva ağzını hemen kapatır. Jerboa olarak da bilinir.Arap ülkelerinde özellikle Suriye’de avlanılıp yenilir. Türkiye'de tarım nedeniyle hızla sayıları azalmış, özellikle Fırat arap tavşanının nesli tükenmek üzeredir. A. williamsi ve A. euphratica IUCN tarafından kırmızı listeye alınmıştır.
Adı "tavşan" olsa da huşfaresinin de girdiği dipodidæ (araptavşanıgiller/araptavşanları) takımına girer. Tavşan ise kemirgen bile değildir, kemirgenlerle çok yakın akraba olan lagomorpha(tavşangiller/tavşanlar) takımına girer. 

14 Ocak 2017 Cumartesi

LOP TAVŞANI IRKI

LOP TAVŞANI IRKI
Lop tavşanı ırkı şirin görüntülerinden dolayı çok sevilen  tavşan ırklarından birisidir. Bu tavşan ırkı küçük yaşta kulakları düz iken daha sonra tavşanların belli bir yaştan sonra tavşan kulakları kırılır(yanlara eğiilir). Tavşan ırkları içerisinde küçük olmasına rağmen, boyutundan büyük bir ağırlığa sahip Hollanda Lop Tavşanı yaklaşık 2.5 kg. ağırlığındadır.Boyu oldukça kısa olan bu tavşan ırkı , geniş başlı, kısa ve etli kulaklı bir tavşandır. Tavşan ırkları içerisinde çok özel bir renk durumuna sahip olan Hollanda LOP Tavşanı‘dır. Tavşanın vücudunun ön yarısı say süt beyazıdır.Arka yarısı ise gri, kahverengi gibi kapalı renklerde bulunabilir.İki rengin ayrıldığı kuşak kesimi tam ortada olmalıdır. Tavşanın arka ayakları beyazdır ki bu renk ayaklarının büyük kısmını kaplamaktadır.Kulaklar ve göz çevresi renklidir.Beyaz renk burun ve alın üzerinden kulakların arasına doğru üçgen biçiminde sokulur.İki rengin birbirinden ayrıldığı kesimlerde girinti, çıkıntı, nokta veya beneklik bulunmaz. Bu sebeple Hollanda Lop Tavşanı çok sevilir ve evlerde beslenir.

Kaynak Linki : http://tavsanlar.net/tavs
arkadaşlar ayrıntılı bilgi için üstteki linke gidebilirsiniz
(bu site aynı zamanda kaynağımdır)

13 Ocak 2017 Cuma

kutup tavşanı


                                                  KUTUP TAVŞANI



Kutup Tavşanı (Lepus Arcticus) kutuplar ve dağlık bölgelerin koşullarına adapte olmuş bir tavşan türüdür. Tavşanlar çöl bölgelerinden kutuplara kadar dünyanın her bölgesine uygun mutasyonlar geliştirerek yaşayabilen hayvanlardır. Kutup Tavşanlarıda bunun en güzel örneğidir.

Kutup Tavşanı kalın kürküyle kış şartlarında hayatta kalır ve karın ya da toprağın içinde açtığı çukurlarda sığınarak ısınır. Diğer tavşanlardan farklı olarak Kutup Tavşanı daha kısa kulaklara sahiptir, uzun boyludur ve soğuğa dayanıklıdır. Zaman zaman gruplar halinde göç edebilen bu türün bireylerine genellikle yalnız başına ya da 2'li, 3'lü gruplar halinde rastlanır. Pek sık sürü davranışları göstermezler. Kutup Tavşanı saatte 60 km. koşabilir. Kutup Tavşanı'nı tehdit eden yırtıcı türleri kutup kurdu, kutup tilkisi, kakım, şahin ve kar baykuşudur.

Kutup Tavşanları Grönland, Kuzey Kanada, Newfoundland bölgesi ve Labrador'daki tundra bölgelerine yayılmıştır. Bu türün kürk rengi ve kalınlığı yazdan kışa farklılık gösterir. Yazın kahverengi ya da gri olan Kutup Tavşanı'nın kürkü kışın kalınlaşır ve beyaz renge döner. Bu sayede hayvan yaşadığı çevredeki renklere bürünerek kamufle olur ve yırtıcılardan korunur. Öte yandan, kış koşullarının yılın tamamında hiç yumuşamadan hüküm sürdüğü bazı bölgelerde Kutup Tavşanı'nın kürkü her dönemde beyaz kalır.
alttaki link kaynağımdır

11 Ocak 2017 Çarşamba

kır tavşanı

                                 Kır Tavşanı

Kır Tavşanı, Ağırlığı 2-7 kg arasında değişiklik göstermektedir. 10 cm. kadar kuyruğu olanları vardır. Kulakları genelde arka ayaklarına kadar uzananları mevcuttur. Kulaklarını kenarında döndürebilirler. Yılda iki defa tüylerini yenilerler. Yaz mevsiminde kahverengi veya kahverengiye yakın, grimsi, kış mevsiminde daha çok beyaz renge bürünürler. Yaşamları 3-4 yıl kadarı olmaktadır. Çok hızlıdırlar. Sağlıklı görünümü ve gelişken olmasıyla bu tavşan türünü geçen türü çok azdır. Yaban Tavşanı evcillerine göre sağlıklı ve dayanıklıdır. Evcil tavşanlar, hazır mama ile beslenerek bütün günlerini kapalı alanda geçirirler. Kır tavşanı maraton koşucusuna benzer. Bundan dolayı doğa ona koşucu özelliğini vermiştir. Tavşanın yumuşacık postunun altında kaslarla örgülüdür. Tam yetişmiş bir tavşanda ki uzunluk 70-75 cm, ağırlık olarak da 6 kg kadar olduğu görülmüştür. Bu hayvanda en belirleyici özelliği uzvunun kulaklarındadır. 10-14 cm kadar olanı vardır.


arkadaşlar bu tavşan hakkında ayrıntılı bilgi için bu köprüye gidebilirsiniz:   http://www.tavsan.gen.tr/kir-tavsani.html

(bu site aynı zamanda kaynağımdır)