KUTUP TAVŞANI
Kutup Tavşanı (Lepus Arcticus) kutuplar ve dağlık bölgelerin koşullarına adapte olmuş bir tavşan türüdür. Tavşanlar çöl bölgelerinden kutuplara kadar dünyanın her bölgesine uygun mutasyonlar geliştirerek yaşayabilen hayvanlardır. Kutup Tavşanlarıda bunun en güzel örneğidir.
Kutup Tavşanı kalın kürküyle kış şartlarında hayatta kalır ve karın ya da toprağın içinde açtığı çukurlarda sığınarak ısınır. Diğer tavşanlardan farklı olarak Kutup Tavşanı daha kısa kulaklara sahiptir, uzun boyludur ve soğuğa dayanıklıdır. Zaman zaman gruplar halinde göç edebilen bu türün bireylerine genellikle yalnız başına ya da 2'li, 3'lü gruplar halinde rastlanır. Pek sık sürü davranışları göstermezler. Kutup Tavşanı saatte 60 km. koşabilir. Kutup Tavşanı'nı tehdit eden yırtıcı türleri kutup kurdu, kutup tilkisi, kakım, şahin ve kar baykuşudur.
Kutup Tavşanları Grönland, Kuzey Kanada, Newfoundland bölgesi ve Labrador'daki tundra bölgelerine yayılmıştır. Bu türün kürk rengi ve kalınlığı yazdan kışa farklılık gösterir. Yazın kahverengi ya da gri olan Kutup Tavşanı'nın kürkü kışın kalınlaşır ve beyaz renge döner. Bu sayede hayvan yaşadığı çevredeki renklere bürünerek kamufle olur ve yırtıcılardan korunur. Öte yandan, kış koşullarının yılın tamamında hiç yumuşamadan hüküm sürdüğü bazı bölgelerde Kutup Tavşanı'nın kürkü her dönemde beyaz kalır.

alttaki link kaynağımdır
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder