ANGORA TAVŞANI
Angora tavşanı, yumuşak ve uzun tüylere sahip olan bir tavşan türüdür. Ankara tavşanı olarak ta bilinir. Bu canlıların kökeni Ankara ilimizdir. Buradan tüm dünyaya yayılmışlardır. Anadolu'da 1700'lü yıllarda nesli tükense de, daha sonradan yeniden ülkemize getirilmiştir. Yününden faydalandığı için, birçok ülkede Satin, Dev, Fransız, İngiliz gibi farklı varyeteleri üretilmiştir. Bu tavşan türünün yetiştirilmesinin amacı yün elde etmektir. Koyun yününe göre ısıtma özelliği iki kat fazla değerli olan bir yündür.Tavşanların beslenmesi, yünlerinin kırkılacak zamana gelene kadar korunması için özel alanlara ihtiyaç duyulmaktadır.
Angora tavşanının ırk özellikleri nedir?Bu tavşanların başı yuvarlak ve orta boyda, boynu kısadır. Kulaklarının ucunda püskülü olup, iki yana açık ve diktir. İç yüzeyleri ince, seyrek ve kısa tüylerle kaplıdır. Dış yüzleri ise, ipeksi yapıda, ince ve uzun tüylerle kaplıdır. Beyaz tavşanların gözleri kırmızıdır. Bunun nedeni vücutlarında renk veren pigmentler olmadığından, yani albino olduklarındandır. Uzun tüylerle kaplı ayakları, ince ve uzundur. Kemikleri ince olmasına rağmen, sağlam yapıdadır. Yaklaşık olarak canlı 3,5-4 kg gelirler. Ergenlik döneminde dişiler erkeklerden daha ağır olurlar. 3-4 aylık oldukları zaman cinsel olgunluğa ulaşırlar. Ancak çiftleşme için 7-8 aylık olmaları uygundur. Dişiler bir batında 5-6 tane yavru doğururlar. Fakat sütten kesildikleri 6 hafta içinde, ortalama üç yavru hayatta kalabilir.
Angora tavşanı verim özellikleri nedir?
Yünleri değerli olan tavşanlar, özellikle iş gücü açısından zayıf olan ülkelerde daha fazla üretilir. Bu tavşanlardan ortalama olarak 4 yıl yün alınabilir. Farklı tipleri olmasına rağmen, en fazla albino beyaz Ankara tavşanı tercih edilir. 12 değişik renkte Angora tavşanı bulunmaktadır. Yemiş olduğu yemleri kolayca ete çevirebildiklerinden, beslenmelerinde sorun yaşanmaz. Yediği 2,5-3 kg yemi, 1 kg ete çevirebilirler. Başka canlılarda bu oran daha yüksektir. İyi kalite olan tüyler etol, şapka, manto gibi giysilerin yapımında, daha düşük kaliteye sahip olan tüyler ise, oyuncak, terlik yapımında kullanılırken, yünü alınış olan derilerde yem ve yapıştırıcı elde etmekte kullanılır. Tavşanların ilk kırkımı 2 aylık olduklarında yapılır. 3 ayda bir kırkılarak, yılda bir tavşandan 800-900 gram Angora yün elde edilir. Yün veriminin yaş, cinsiyet, mevsim, gebelik, canlı ağırlık gibi çevresel etkenlerden dolayı farklı olduğunu belirtmek gerekir.
Angora tavşanı da gelmiş. Teşekkürler Alper.
YanıtlaSilGayet açıklamalı güzel yayınlar var blogta.